Home

zoek foto's

Munten

Varia vondsten

Top vondsten

Gastenboek

Iets verloren?

DDA

Links

Contact

Mijn grootste Hobby
Welkom
 
Mijn naam is Wim van Vaneveld uit Nijkerk.
Op deze pagina vind je een aantal van mijn bodemvondsten die ik heb gevonden met mijn metaaldetector. De meeste vondsten heb ik gedaan in Nijkerk en omstreken.
Momenteel ben ik ook in het buitenland actief. Ik zoek sinds 2001 met mijn White's Classic ID met Turbo.
Mocht je op of aanmerkingen hebben over deze pagina of heb je een vraag over een van de vondsten dan kun je mij altijd mailen.                      
Veel plezier bij het bekijken van mijn site.
 



HET VERLEDEN VAN NIJKERK


Aan de rand van de Noord-West Veluwe en de Gelderse Vallei, ligt Nijkerk, een stad met een rijke historie.
Er wordt al vroeg vermeld dat de Evangelieprediker Ludger in deze streek heeft rondgetrokken Wellicht is alhier toen een kapel gesticht.
Deze zou getroffen zijn door de veenbrand,die in 1222 in Vunnilo uitbrak. Toen is een nieuwe kerk gebouwd, waaraan Het kerkdorp, onbeschermd tegen de zeevloeden van de toenmalige Zuiderzee, vraagt om het land met een dijk te mogen beschermen: 28 maart 1356 wordt hiertoe een vergunning verleend.
Het beschermde land draagt de naam Erckemede, later Arkemheen.
Als grensplaats tussen het bisdom Utrecht en het Hertogdom Gelre heeft Nijkerk veel te lijden van oorlogsgeweld en in 1412 wordt het dorp verwoest.
Hertog Reinolt IV van Gelre verleent Nijkerk als vergoeding voor de schade op 27 maart 1413 stedelijke vrijheid en rechten Nijkerk, nu een Gelderse stad, wordt na enige tijd met een gracht omringd. Drie poorten geven toegang tot de Vest, voor stadsmuren heeft vermoedelijk het geld ontbroken.
Spoedig daarna moet Nijkerk het ontgelden in de Utrechts-Gelderse oorlogen en brandt in 1421 de kerk af.
Het duurt tot 1461 voordat men kan beginnen met de herbouw.
Na periodes van oorlog en vrede treft de stad in 1540 een nieuwe ramp: bij een stadsbrand gaan bijna alle huizen in vlammen op.
Maar het jaar 1636 wordt ook gekenmerkt door de pest waaraan ongeveer de helft van de bevolking sterft.